Man kan dela in baljväxter i tre huvudgrupper: bönor, ärter och linser.Baljväxter är mer proteinrika än andra grönsaker. I nästan hela världen bl.a. Afrika, Asien, Latinamerika och södra Europa äter man bönor, ofta flera gånger per dag, ungefär som vi äter potatis.
 
Bönor är helt enkelt supermat, menar Inga-Britta Sundqvist när jag träffar henne på en s.k. klimatsmart handledarutbidnings-
kurs i Värmland i höstas. Där diskuterade vi att det är bra och praktiskt att färdigkoka bönor, linser och kikärter hemma. De håller sig i 4 - 5 dagar i kylskåpet. Man kokar bönor på följande sätt.
 
Skölj först ärter eller bönor. Lägg dem i en stor kastrull och häll på rikligt med vatten. Tillsätt 1 msk salt per liter vatten.
Detta var en nyhet jag fick lära mig på kursen som gör att bönorna sväller mer. Blötlägg dem i omkring tio timmar.
Efter blötläggningen häll av vattnet och skölj bönorna.till ett paket på 750 g bönor behövs 1 - 11/2 liter vatten och 1 tsk salt.
Ta bort skummet när bönorna kokat upp. Tillsätt några lagerblad och 3 - 5 kryddnejlikor och låt bönorna koka under lock på svag värme. Koktiden kan variera beroende på bönsort (se på paketet).
Smaka på bönorna och känn efter om de är klara. De ska vara mjuka rakt igenom men inte mosiga. Om bönorna får svalna i kokvattnet blir de lätt mosiga.
Det är viktigt att koka bönor och linser tillräckligt länge eftersom de innehåller lektiner. Lektiner är en typ av fibrer som finns i baljväxter och spannmål. Lektiner förstörs till större delen under tillagningen.
 
Här kommer recept på Marinerad Bönsallad ifrån Inga-Britta Sundqvist senaste vegetariska kokbok. Hon nämner att "tänk vad bönor kan vara så goda!" Godast blir salladen om bönorna är nykokta och fortfarnade varma när dressingen tillsätts.
Blanda gärna olika sorters bönor, linser och kikärter. Variera sedan salladen vid serveringen genom att äta den som den är eller tillsätta något eller flera av de alternativ som följer.
 
Receptet är på 4 - 5 portioner
3 dl kidneybönor eller 1 burk inköpt färdigkokta
3 dl borlottibönor "  -   "  -   "           "  -  "
1/2 dl strimlade, marinerade tomater
några droppar citronsaft
 
Dressing:
2 msk balsamvinäger
3 msk oliv -eller rapsolja
1/2 - 1 tsk dijonsenap
ev. 1/2 - 1 pressad vitlöksklyfta
4 - 5 droppar tabasco, salt eller svartpeppar
 
Skölj bönorna och låt dem rinna av om de är på burk. Blanda bönor och marinerade tomater med dressingen. Låt salladen stå och dra några timmar. Smaka av salladen med några droppar citronsaft före serveringen.
 
Gott att lägga i salladen: finstrimlad rödlök, färska örtkryddor som basilika, dill eller koriander, ruccola eller spenatblad, ruccola och tomatklyftor, ruccola och orange och röd paprika, finstrimlad rödlök, skivad avokado, halverade cocktailtomater och ruccola, fetaost, halloumi eller chévreost.